PED test aanvragen en uitvoeren

DNA test Paroxysmal exercise-induced dyskinesia (PED)

Recent is een DNA marker beschikbaar gekomen bij Laboklin, waarbij de ziekte Paroxysmal exercise-induced dyskinesia (PED) onderzocht kan worden. Deze ziekte lijkt op een epileptische aanval die voorkomt bij inspanningen.
PED wordt gekenmerkt door onwillekeurige bewegingen veroorzaakt door langdurige inspanning van 15-60 minuten . De aanvallen duren tussen de 5 minuten en 2 uur en beperken zich doorgaans tot de ledematen.
De onwillekeurige bewegingen zijn meestal bilateraal en worden verergerd door kou, psychologische stress, vermoeidheid en slaapgebrek.

Omdat er bij enkele Weimaraners dragers, maar ook lijders geconstateerd zijn, willen we als rasvereniging dit verder onderzoeken.
PED is te voorkomen door lijders uit te sluiten en dragers alleen te laten kruisen met vrije honden. Hierdoor stimuleren we de inzet van deze test.

Het Laboklin testformulier staat via onze vereniging klaar op onze website, zodat u niet de normale prijs van 62 euro betaald, maar slechts 48 euro hoeft te betalen voor de test. De factuur ontvangt u pas nadat de test is uitgevoerd.
Het formulier vindt u via deze link: Laboklin PED aanvraagformulier
Download dit formulier.
De benodigde swaptest kan aangevraagd worden bij Laboklin, via deze link: https://shop.labogen.com/en/order-your-testkit. deze stuurt de test naar het adres wat u opgegeven hebt.

Nadat u de testkit hebt ontvangen vult u het formulier in, op de computer met Acrobat of handmatig duidelijk invullen. Vul gegevens van de hond duidelijk in, Stamboomnummer (NHSB) en Stamboomnaam. Laat de swap afnemen door de dierenarts.
Deze controleert daarbij de gegevens van de hond en tekent hiervoor op het formulier zodat Laboklin een verificatie heeft van welke hond de afname is.
De test moet verzonden worden naar:

Laboklin GmbH & Co. KG
Steubenstra├če 4
97668 Bad Kissingen
Germany

Na verwerking ontvangt u per email de uitslag en een factuur welke u zelf dient te voldoen.
Door het gebruik van ons formulier zijn de kosten voor de test slechts 48 euro.
Daarnaast heeft u mogelijk kosten voor de dierenarts en verzendkosten.

Als vereniging De Weimarse staande hond vergoeden we 24 euro per geteste hond aan leden van onze verenging. Dit als een lid de uitslagen aan ons meld met het verzoek om deze bijdrage te ontvangen.
Stuur de mail met de uitslag van de test en het verzoek tot bijdrage in de kosten met naam en bankrekeningnummer naar penningmeester@weimaraners.nl

We zullen deze vergoeding komend jaar 2024 verstrekken en mogelijk ook in 2025. Dit is geheel afhankelijk van de uitkomsten.

Niet leden kunnen ook gebruik maken van dit formulier en proces. Alleen krijgen deze geen vergoeding vanuit de vereniging.

Nadat we meer uitslagen hebben kunnen we vaststellen of een verplichte DNA test noodzakelijk is voor de fokkerij.

Recentelijk hebben we een hele mooie donatie gehad van een lid welke we in gaan zetten voor dit onderzoek. Waarvoor dank.

 

Reacties zijn gesloten.