APV en Zweetspoor C

Aanlegproef veldwerk 23-9

De inschrijving voor de aanlegproef veldwerk van 23-09 staat open.

23-09-2023 WSH Aanlegproef Veldwerk – Pekela

Zweetspoor C 13-09 wordt verzet

Wegens onvoorziene omstandigheden zijn wij genoodzaakt de zweetspoorproef C voorlopig te annuleren. Of het dit jaar nog gaat lukken is even afwachten.
Hopelijk kunnen we over niet al te lange tijd weer goed nieuws geven.

 

13-09-2023 Zweetspoor C Budel – Wordt verzet

De JongeHondenDag

Wat is een jongehondendag (JHD)?

De JongeHondenDag

De JHD is een showkeuring voor jonge Weimaraners in de leeftijd van 4 tot 16 maanden. Zo maken de honden op een laagdrempelige en positieve manier kennis met het showen. Het is voornamelijk een leuke en gezellige dag waarin je misschien wel broertjes en zusjes van je Weimaraner terug zal zien. Vaak is de fokker ook aanwezig, en neemt deze de moeder- en/of vaderhond van het nest mee.

Daarnaast is JHD ook een leuke en nuttige dag voor fokkers om te weten hoe de combinatie van moeder- en vaderhond is uitgevallen. Zijn het mooie honden geworden? Zijn ze allemaal gezond? Voldoen ze aan het ras standaard? Is de combinatie voor herhaling vatbaar? Draagt mijn nest bij aan de populatie / genenpool van het ras? Allemaal vragen die een fokker zich afvraagt op het moment dat het een nestje wilt van een van zijn ouder dieren. Op de JHD zijn dit dan ook de punten waar een keurmeester op let op het moment dat hij/zij een nest keurt. Hoe completer een nest is op de JHD, hoe beter het beeld is wat de keurmeester kan maken van het nest voor de fokker.

Natuurlijk is het voor jezelf ook erg leuk om te horen hoe jouw hond zich ontwikkeld en zich verhoud tot de ras standaard en de rest van zijn nest genoten. Wie weet blijk je wel een pracht plaatje te hebben waar je alle shows mee zou kunnen winnen (natuurlijk vind je dat als baasje altijd al) maar het is nog mooier als anderen dat ook vinden. Misschien wordt je zelfs zo enthousiast dat je niet alleen erg actief bent met je hond met jachttraining of gehoorzaamheid, maar je ook interesse krijgt om met je hond te gaan showen.

Naast dat het voor de fokker nuttig is om te weten hoe de jonge honden uitgroeien tot volwassenhond, en jij het zelf erg leuk vindt om te horen dat jouw hondje er prachtig uitziet, is het natuurlijk een geweldig socialisatie moment! Zoveel mensen, en zoveel andere honden zien, is een mooi leermoment. Bovendien zijn alle aanwezigen gewend aan het onstuimige gedrag van een Weimaranerpup.

Het allermooiste van een JHD is toch wel al die kleine grijze pups bij elkaar. Ze rennen en vliegen en spelen door elkaar heen. Met broertjes en zusjes, met vader en moeder, maar ook met andere leeftijdsgenootjes. Een genot om naar te kijken. Het is ook mooi om te zien als er herkenning is tussen nestgenoten. Hoe ze omgaan met elkaar, en hoe ze op elkaar lijken qua uiterlijk of qua karakter. Het praten met pup eigenaren over de leuke en mooie momenten die je tot nu toe al hebt beleefd met je nieuwe jonge hond. Het klagen over het kattenkwaad wat ze allemaal uithalen of de echte Weimaraner streken.

Er zijn vrijwilligers op de dag die je wegwijs maken en die je vragen kunt stellen. Tevens kun je andere eigenaren of fokkers ook lastig vallen om vragen te stellen. Kortom, het is meer dan alleen rondjes rennen in de ring.

Waar moet je allemaal aan denken bij een jongehondendag?

Een JHD georganiseerd door de rasvereniging is bedoeld voor rashonden. Dus alleen een Weimaraner met stamboom kan worden ingeschreven. De jonge hond mag op de dag zelf niet jonger zijn dan 4 maanden en niet ouder dan 16 maanden (kan een paar dagen ouder zijn, maar dat hangt af van de inschrijfdatum van de vorige JHD), de exacte geboorte datum van jonge honden die worden toegelaten wordt vermeld bij de inschrijving.

De inschrijving van de JHD is te vinden op de website van de rasvereniging, of er wordt een vooraankondiging gedaan in het Clubblad of via Facebook.

Bij de inschrijving moet je de gegevens van de hond invullen, de gegevens van de fokker en gegevens van jezelf als eigenaar.  Het gaat dan om de officiële stamboom naam van de hond. Het stamboomnummer (voor Nederlands gefokte honden begint dat met NHSB) is nodig om de gegevens van de hond te controleren. De geboortedatum is nodig om te bepalen of de hond nog kan worden ingeschreven, en er kan op basis van de geboortedatum ook sneller bepaald worden of een hond alleen is ingeschreven of dat er nest genoten zijn ingeschreven. Haarvariëteit moet ook worden ingevuld, zodat de honden bij elkaar kunnen worden geplaatst in de ring.

Als je alle gegevens hebt ingevuld, staat er vermeld hoeveel geld je moet overmaken. Het rekeningnummer staat er bij vermeld. Zet in de omschrijving het NHSB nummer en eventueel de stamboom naam, zodat de penningmeester makkelijk kan zien wie er al heeft betaald.

Je ontvangt direct een bevestiging van je inschrijving per mail (als je deze niet hebt ontvangen, vraag dan gelijk na bij de secretaris of de inschrijving goed is gegaan).

Ongeveer 2 weken van te voren sluit de inschrijving van de JHD. Alle inschrijvingen worden gecontroleerd en honden en nesten worden ingepland. De verwerking van de administratie duurt meestal een week, en dan één week van te voren kun je je inschrijfnummer ontvangen per mail. Let ook hier op, als je deze mail niet hebt ontvangen, vraag het alstublieft na bij het secretariaat. In deze mail staat ook algemene informatie over de dag zelf bijvoorbeeld de locatie van de JHD, de tijd dat je je kunt aanmelden met je hond, hoe laat de keurringen beginnen, maar ook welk nestnummer en welk ringnummer je hond heeft, zodat je op de dag zelf ook weet wanneer je aan de beurt bent.

Wat te verwachten op de JHD zelf?

Je kunt je voorbereiden voor de dag zelf. Check van de te voren waar de JHD wordt gehouden, en zorg dat je weet hoe laat je moet vertrekken. In de mail staat aangegeven hoe laat je je hond kunt aanmelden. Meestal is de dag in 2 dagdelen gedeeld een ochtend en een middag programma. Zorg dat je niet te laat bent, want als je met een gehele nest aanwezig bent is het natuurlijk vervelend als de gehele groep op jullie staat te wachten.

Je kunt ook de dag van te voren alvast wat spullen klaar zetten, zodat je dat niet allemaal op het laatste moment hoeft te doen. Waar moet je aan denken om allemaal me te nemen? Een goede jachtlijn of showlijn voor in de ring om de hond mee te showen is handig. Je krijgt als eigenaar een ringnummer voor de hond en die kan je met een elastiekje of veiligheidsspeldje aan je arm vastmaken. Zorg voor wat te eten en te drinken voor de hond. Zorg voor wat te eten en te drinken voor jezelf. Let wel, er is een kantine van de manege aanwezig waar je eventueel eten en drinken kunt halen voor jezelf. En meestal is er ook een marktkraam aanwezig met lekker snacks voor de hond of leuke speeltjes om de hond mee bezig te houden.

Als het erg slecht weer is zal de keuring in de paardenbak van de manege worden gehouden. Als het goed weer is, dan zullen de keuringen buiten op het grasveld plaatsvinden. Houd er dan eventueel rekening mee dat wanneer het erg warm is, je iets van beschutting moet mee nemen voor de hond en jezelf omdat je best even moet wachten naast de ring voordat en/of nadat je aan de beurt bent. Honden in de auto laten met warme temperaturen is uit den boze. Hier zal ook streng op gecontroleerd worden. Een stoeltje meenemen voor je zelf is ook wel handig.

Zorg op de dag zelf dat je op tijd vertrekt, zodat je ook op tijd zult aankomen. Bij een lange autorit is het handig dat de hond goed is uitgelaten alvorens je vertrekt. Wanneer je aankomt bij de manege parkeer je de auto op de aangegeven parkeerplaatsen. Je kan je aanmelden bij het secretariaat waar je je ringnummer kunt ophalen. Zoek dan een rustig plekje binnen in de paardenbak of buiten op het veld, waar je je kunt settelen met je spullen en de hond. Een Bench meenemen is een optie, zodat je je jonge hond tussendoor nog even rust kunt geven. Het kunnen lange en vermoeiende dagen zijn voor je jonge hond met al die indrukken.

Nadat je een plekje hebt gevonden kan je het terrein gaan verkennen met of zonder hond. Weet in welke ring je wordt verwacht (het zijn er vaak 2) en bekijk welk nummer je hebt gekregen, zodat je weet wanneer je aan de beurt bent.

Wat te doen in de ring?

Laat de hond nog even plassen of een grote boodschap doen voordat hij de ring in gaat, en geef hem niet te veel eten of drinken. Sowieso wil de keurmeester graag de hond zijn tanden keuren, en een bek vol etensresten is dan niet handig.

Zorg dat je de juiste lijn om hebt gedaan bij je hond, en dat het draagnummer zichtbaar is. Denk ook even aan jezelf. Er wordt van je gevraagd om een rondje te rennen, dus houd rekening met makkelijke kleding en schoeisel zodat je makkelijk een rondje kunt lopen met de hond. Verder maakt het niet uit wat je aanhebt, als het maar prettig zit.

Eenmaal in de ring ga je op basis van bet nummer op volgorde staan. De ringmedewerker zal jullie hiermee helpen, als er meerdere pups uit het nest aanwezig zijn. Indien er ouder dieren aanwezig zijn, zullen deze ook in de ring aanwezig zijn. De jonge honden worden een voor een gekeurd door de keurmeester. De ringmedewerker zal hier ook bij helpen.

Wanneer het jouw beurt is, wordt er van je gevraagd de hond te laten staan zodat de keurmeester zijn exterieur kan beoordelen (probeer hier eventueel thuis al mee te oefenen, we leren nu vooral vaak honden aan om te gaan zitten als ze ons aandacht moeten geven). Ga altijd achter je hond staan, en zet je hond haaks (met de zijkant) naar de keurmeester zodat hij de zijkant goed kan bekijken. De keurmeester loopt zelf wel om de hond heen en zal af en toe vragen of hij de hond mag aanraken of om van dichter bij te bekijken. Er wordt natuurlijk ook naar zijn kop gekeken, en naar de tanden. Als je weet dat je hond hier moeite mee heeft, geef dit aan, dan kan je zelf de tanden laten zien aan de keurmeester. Zorg ervoor dat er bij jezelf niet te veel stress of zenuwen aanwezig zijn, dit geef je altijd door aan de hond. En je wilt het natuurlijk zo vrolijk en leuk mogelijk maken voor de hond. Nadat de keurmeester het exterieur heeft beoordeeld wordt er gevraagd om met de hond een rondje te lopen om het gangwerk te kunnen bepalen. Zorg ook hier weer dat jij aan de buitenkant loopt en de hond aan de binnenkant zodat de keurmeester de hond goed kan zien. Het gaat tenslotte om de hond, en niet om jouw. Probeer het rondje met de hond rustig te lopen, zodat de hond niet gaat springen, want dan is het gangwerk lastiger te bepalen. Volg vooral de aanwijzingen van de ervaren ringmedewerkers op. Indien er vragen zijn, zullen zij je zeker helpen. Een keurmeester kan maximaal 80 honden keuren, en er zijn 2 keurmeesters in 2 ringen, dus er is een maximum van 160 honden op deze dag.

Wanneer je hond gekeurd is, sluit je achteraan in de rij. De keurmeester zal alle honden individueel beoordelen. Na afloop krijg je van de keurmeester een mooi keurrapport van zijn bevindingen, dus weet je wat de echte kenner van jouw pup vind. Misschien heb je wel een toekomstige kampioen in huis! Indien er meerdere honden van een nest aanwezig zijn, en de fokker, zal de keurmeester ook een nest beoordeling maken en dit met de fokker bespreken. Dit is voor een fokker altijd belangrijke informatie over zijn pups en te volgen lijnen van het ras.

Ringtraining

Wil je goed beslagen ten ijs komen, dan zou je er voor kunnen kiezen om ringtraining te volgen bij Mireille Martens. Vanuit de vereniging worden er 2 dagen beschikbaar gesteld waar je als lid een gratis les ringtraining kunt gaan volgen om je voor te bereiden.
Neem contact op via het mailadres ringtraining@weimaraners.nl om een datum te bespreken. Voorwaarde is wel dat je lid moet zijn van onze vereniging!
Je krijgt als lid maximaal 2 lessen gratis, echter als je er meer wilt kan je dit natuurlijk altijd met Mireille afstemmen en zelf betalen.

Na afloop

Zodra het gehele nest is gekeurd kan je weer je eigen gang gaan. Na het aangegeven moment kan het keurrapport worden opgehaald bij het secretariaat en kan je aanschouwen wat er in het keurrapport staat over je jonge hond en dit bespreken met nestgenoten en eventueel de fokker. Als er vragen zijn, kan je deze ook altijd stellen aan de vrijwilligers van de vereniging.

Nadat je klaar bent met keuren kan je je aansluiten bij je nestgenoten, een lekker stukje wandelen met de hond, een kijkje nemen op het grasveld buiten, kijken bij de marktkraam of onze jachtcommissie. Zij kunnen je alle facetten laten zien van de jachtaspecten van de Weimaraner. Vraag informatie op bij interesse, probeer mee te doen, of bekijk een demonstratie. Het is allemaal mogelijk. Maak er vooral een leuke dag en ervaring van voor jezelf en je hond.

Voor de ene jonge honden eigenaar is het bekend terrein omdat ze meerdere honden hebben, of eerder zijn geweest, voor andere is het allemaal heel erg nieuw. Maar één ding is zeker voor iedereen gelijk. We hebben allemaal de mooiste, liefste en slimste pup, die we aan het einde van de dag allemaal liefde vol en moe maar voldaan weer meenemen naar huis.

Ik hoop jullie allemaal (fokkers, nieuwe jonge honden eigenaren of toekomstige eigenaren) graag te zien op de JHD van vereniging de Weimarse Staande Hond.

Inschrijven kan via https://weimaraners.nl/event/14-10-2023-jongehondendag/

27-08-2023 Weert officiële Orweja schot en Watertest

Op 27 augustus zal er een schot en watertest gehouden worden in Weert.
Bij de schottest kan er een officiële aantekening (Sv) behaald worden.

Het doel van de schottest is vast te stellen of de deelnemende honden niet schotschuw of te schotgevoelig zijn
Om aan deze test te mogen deelnemen moet de hond op de dag van de test tenminste zes maanden oud
zijn.

Het doel van de watertest is vast te stellen of de deelnemende honden bereid en in staat zijn een dode
eend uit diep water te apporteren.
Om aan deze test te mogen deelnemen moet de hond de aantekening Sv of een
overeenkomstige buitenlandse aantekening hebben behaald.

Schot en Watertest moet u inschrijven via: https://my.orweja.nl/
Schottest € 15 (niet leden € 25)
Watertest € 20 (niet leden € 30)

Communicatie specialist gezocht

Is communicatie en taal jouw ding? Heb je affiniteit met social media en vind je het leuk om in teamverband te ‘werken’? Dan zijn wij op zoek naar jou! De functie van PR-functionaris is vacant.
Wat betekent dat? Je bent het speerpunt op social media en zorgt er o.a. voor dat onze evenementen onder de aandacht gebracht worden. Ook ben je betrokken bij het clubblad en bezoek je een aantal van onze verenigingsevenementen. Wat mag je verwachten? De gezamenlijke liefde voor ons prachtige ras en vooral heel veel gezelligheid! Klinkt je dit als muziek in de oren of wil je meer info, mail dan naar bestuur@weimaraners.nl en wie weet, zien we elkaar gauw!

22-04-2023 Appel -en Apportproef uitslag

22 april 2023 was de Appel en Apportproef.
Van de 7 deelnemers zijn er 3 geslaagd (groen gemarkeerd in het overzicht).
We kijken terug op een fantastische dag.

Op de foto de winnares van de dag: Petra Zusterzeel met hond Grace made of Grey Silk, met certificaat en trofee.

15-04-2023 Aanlegproef veldwerk en schotvastheidtest

15 April 2023 hadden we de Aanlegproef Veldwerk gecombineerd met een Schotvastheidtest van ORWEJA.

Voor de schottest werden er eerst twee proefschoten afgegeven, waarbij alle honden aangelijnd op korte afstand stonden.
Daarna werd elke hond apart in het veld losgelaten zodat de keurmeester Ruud Onderwater de schotvastheid kon beoordelen.
Alle deelnemers aan de schotvastheidtest zijn geslaagd en krijgen nu de vermelding S.V. in het werkboekje van de ORWEJA.
Daarna vond de Aanlegproef Veldwerk plaats.

Elke Weimaraner kreeg de mogelijkheid om in het veld te zoeken naar veerwild. Aan het einde van het veld stonden kwartels opgesteld waar de hond op kon aantrekken en kon voorstaan.
Nadat iedereen aan de beurt was geweest kwam na een lunchpauze het onderdeel met fazant. Hier zijn de meeste honden van de deelnemers tot het voorstaan gekomen.
Zeven deelnemers van de tien hebben de Aanlegproef Veldwerk behaald.
De behaalde Aanlegproef veldwerk is één van de drie onderdelen die behaald moeten zijn voor het behalen van het “Predikaat Natuurlijke Aanleg” van de vereniging.
De Langhaar Weimaraner Waldgeist Abnoba vom Wenzelhorst, van Wenzela Wassenaar is na deze dag in het bezit gekomen van dit Predikaat Natuurlijke Aanleg.

Gefeliciteerd.

We kunnen terugkijken op een mooie, succesvolle en zonnige dag.
In het najaar volgt nogmaals een Aanlegproef Veldwerk, waarbij er weer nieuwe kansen zijn voor iedereen.

 

 

 

Klik op onderstaande uitslag voor een grotere weeergave

12-05-2023 Algemene Vergadering

AGENDA ALGEMENE VERGADERING
12-05-‘23

Het bestuur heeft het genoegen de leden van de vereniging W.S.H. uit te nodigen voor de Algemene Ledenvergadering. De vergadering vindt plaats op vrijdag 12 mei 2023 om 19.30 uur in het Dorpshuis De Biezen, Bongerd 4 te Hagestein.
Hoewel de voorkeur van het bestuur naar een fysieke vergadering gaat is het mogelijk zowel fysiek als digitaal aan te sluiten.
De ledenvergadering is alleen toegankelijk voor leden en gezinsleden van de vereniging. Introducés worden niet toegelaten, tenzij men minimaal één week voor de vergadering door het introducerende lid is aangemeld bij de voorzitter. Het bestuur heeft het recht om aangemelde introducés te weigeren.

Na de opening beginnen we met een lezing van Drs Roswitha van de Sandt, Specialist Oogheelkunde verbonden aan de Wagenrenk.
Gezondheid van de hond is essentieel. Daarbij hoort ook de gezondheid van de ogen. Wanneer ogen aangeboren, erfelijke of verkregen afwijkingen hebben of gaan vertonen, kan dit het welzijn van de hond aantasten.
Om inzicht te krijgen in de wereld ‘door de ogen van de hond’ neemt Roswitha van de Sandt u allereerst mee in de anatomie en functie van het oog.
Daarna zullen oogafwijkingen worden besproken én de impact die dit heeft op de hond.
Uiteraard is voorkomen altijd beter dan genezen en dat is de reden dat bij veel rassen het onderzoek op erfelijke oogafwijkingen, het ECVO-onderzoek, verplicht is. Er wordt uitgebreid aandacht besteed aan de uitvoering van dit oogonderzoek, waarop wordt gecontroleerd, hoe dit wordt beoordeeld en hoe hiermee oogproblemen te voorkomen zijn. Zowel de fokker als de toekomstige pup-eigenaar kan hiermee zijn voordeel doen.
Roswitha van de Sandt heeft na haar studie Diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht eerst twee en een half jaar in de algemene praktijk gewerkt, waarna zij de 4-jarige opleiding tot Dierenarts Specialist Oogheelkunde aan de Faculteit Diergeneeskunde heeft voltooid. Inmiddels is zij al meer dan 20 jaar als Dierenarts Specialist Oogheelkunde verbonden aan het Diergeneeskundig Specialistisch Centrum “de Wagenrenk”. Daarnaast voert zij reeds 15 jaar het onderzoek op erfelijke oogafwijkingen, het ECVO onderzoek, uit en is sinds 2017 secretaris van het ECVO panel.
Na de lezing volgt de vergadering, met als agenda:

De agenda zal er als volgt uitzien:

1. Opening / vaststelling agenda

2. Mededelingen en ingekomen stukken

3. Notulen van de Algemene Ledenvergadering d.d. 24-04-2022

4. Financieel jaarverslag over 2022 (in clubblad april ‘23 en op te vragen bij het secretariaat)
• jaarverantwoording 2022 penningmeester
• balans per 31 december 2022
• baten en lasten 2022

5. Verslag kascontrolecommissie

6. Beredeneerd jaarverslag over 2022 (in clubblad en op te vragen bij het secretariaat)
• verslag Secretaris
• verslag Pupinformatie / Fokinformatiecentrum en Herplaatsing
• verslag Jachtzaken
• verslag Exterieur en Activiteiten

7. Begroting 2023 (in clubblad en op te vragen bij het secretariaat).

8. Benoeming lid kascontrolecommissie: Peter Jakma en Tini Smits staan voor 2024. Een reservelid wordt gevraagd.

9. (Her)verkiezing bestuursleden:
Volgens het rooster van aftreden is in 2023 aftredend:
Vicevoorzitter en Jachtzaken Jur Deckers, hij stelt zich herkiesbaar.
Evenementen Sandra Boshoven, zij stelt zich eveneens herkiesbaar.

10. Rondvraag en sluiting

12-11-2023 Najaarswandeling

Voor de NJW is de keus gevallen op Bussloo en wel op 12-11.
Verzamelplaats is Strandpaviljoen Robberskamp, Kneuterstraat 23, 7384 CM Wilp
Verzamelen vanaf 11.30, vertrek rond 12.00.
Een rondje rond de grote plas duur ongeveer 1 ½ tot 2 uur
Ruime parkeergelegenheid en honden zijn welkom op het terras.
Parkeren en paviljoen accepteren alleen pin betalingen.

Neem zelf water mee voor de hond, want na afloop zullen ze best wel dorst hebben.