IN MEMORIAM WOUT ARXHOEK

IN MEMORIAM WOUT ARXHOEK

 

Op vrijdag 11 september 2020 ontvingen wij het droevige bericht dat op 10 september jl. Wout Arxhoek plotseling is overleden.

Wout was een echte jachthondenman en exterieurkeurmeester voor vele jachthondenrassen. Tevens was Wout een veel gevraagde examinator bij de rasexamens en was hij jarenlang docent E&B voor de Raad van Beheer. Hij heeft voor onze vereniging lezingen verzorgd en aspirant keurmeesters op weg geholpen naar het keurmeestersexamen voor de Weimaraner.

Als geen ander was Wout altijd bereid de helpende hand te bieden. Ik herinner mij een lezing – of beter gezegd demonstratie – bij de kynologenclub Sneek, waarbij Wout erin slaagde om met foto- en video materiaal de aanwezige hondenliefhebbers in één avond bij te brengen wat een goed gangwerk was en welke fouten de hond kan laten zien. Het was mooi om te zien hoe goed Wout in staat was zijn kennis over te brengen en te delen. De functionele bouw van de hond en het daarbij behorende gangwerk waren dan ook zijn stokpaardje. En terecht, want een hond die functioneel niet goed in elkaar zit zal nooit naar behoren kunnen werken.

Ik sprak Wout voor het laatst in persoon eerder dit jaar op de Nieuwjaarsreceptie van de Raad van Beheer, waarbij Wout samen met zijn collega jachthondenkeurmeester Dick Rutten en mijn toenmalig mede bestuurslid van de Raad van Beheer Carel Canta aan een tafeltje zaten en onder het genot van een drankje tal van – vooral kynologische – onderwerpen de revue lieten passeren.

Per e-mail had ik deze zomer nog contact met Wout door hem het concept van de werkstandaard van de Weimaraner voor te leggen. Zijn reactie wil ik de lezer niet onthouden:

Beste  Jurriën,

Ik wordt ik erg blij van jouw Engelse vriendin[1], althans zeker over haar opmerking betreffende het veldwerk: “De meeste Continentale staande honden zijn voorstaande honden die ook kunnen apporteren; bij de Weimaraner is het precies andersom, Dat is een apporteerde hond met uitstekende eigenschappen voor de nazoek die ook kan voorstaan.” Een fantastische opmerking en getuigd van kennis.

Ik stel zelfs voor om dit ook duidelijk in de werkstandaard en liefst ook aan de raspunten toe te voegen. Dit is een heel belangrijk item, waar de veldwerk beoordeelaars, maar ook exterieur keurmeesters, toch wel eens moeite mee hebben. Ik ken dat van onze Heidewachtels. Die willen sommige net zo zien gaan als de Bretons maar dat is ook absoluut fout. Ze mogen van de Weimaraner  geen neurotische race kanonnen maken.

Ik hoop dat ik je hier voldoende mee hebt beantwoordt.

MVRGR Wout

Niet alleen zal de kynologie zijn enorme inzet en passie gaan missen; met het heengaan van Wout hebben wij ook een fantastisch mens verloren. Bestuur en leden van de vereniging “De Weimarse Staande Hond” wensen zijn familie en naasten heel veel sterkte in deze moeilijke periode.

 

Jur Deckers.

 

[1] De aangehaalde door Wout Arxhoek zo bejubelde uitspraak is afkomstig van Mrs Di Arrowsmith, fokster van Weimaraners en Duitse Staande Kortharen, exterieurkeurmeester en keurmeester veldwerk (A-panel judge) voor de zogenaamde HPR (Hunt Point & Retrieve) rassen waartoe de Weimaraner behoort.