Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing genetica op 24 november 2019

24 november 2019 -12:30 - 18:00

Lezing genetica op 24 november 2019
Aanvang: 13.00 uur  Zal open om 12:30 u
Plaats: dorpshuis de Biezen, Bongerd 4, 4124 AK Hagestein

Tijdens onze laatstgehouden Algemene Vergadering werd door Irja Schierbeek de vraag gesteld of het mogelijk zou zijn om de DNA testuitslagen van reuen op het haarlengte locus en de DNA testen voor die van de vacht-kleur locus K en A te publiceren. Daarmee kan worden aangegeven in hoeverre sprake is van (kortharige) reuen die (ook) langhaar kunnen vererven. Korthaar Weimaraners kunnen heterozygoot zijn op de locus waar de haarlengte bepaald wordt. Vaak is dat aan het uiterlijk van de hond zelf niet te zien. De hond ziet er uit als een normale kortharige Weimaraner. Als men echter twee korthaar Weimaraners met elkaar kruist die toevallig allebei heterozygoot voor het langhaargen zijn (drager dus), dan is volgens de wetten van Mendel de kans groot dat er in het nest 25% langhaar pups, 25% fokzuivere korthaar pups en (net als de ouderdieren) 50% qua uiterlijk kortharen maar wel dragers van het langhaar gen, voort zullen komen.
Aangezien dit vaker voor zal komen is het belangrijk om meer te weten te komen hoe deze vererving precies werkt om vervolgens de informatie daarover te delen op de dekreuenlijst.

Een langhaarreu uit twee kortharige ouderdieren

Een ander punt dat Irja aansneed is dat zij van mening is dat de vachtkleur DNA uitslagen gepubliceerd zouden moeten worden. Ofschoon de Weimaraner maar één kleur behoort te hebben (er zijn drie verschillenden tinten grijs toegestaan met hooguit een kleine witte borstvlek) komt van tijd tot tijd ook een zogenaamde brand (een rood-gele tan aftekening) voor. Dit terwijl de beide ouderdieren zelf egaal grijs zijn. Ook hierop kan men de ouderdieren laten testen. De DNA test op kleur en dan met name die op de K-locus is in dit geval de aangewezen manier.

Weimaraner met tan aftekening (brand)

Aan de hand van DNA testuitslagen kan zowel over de vachtkleur als de vererving van langhaar een uitspraak worden gedaan. Het Bestuur vond dit een uitgelezen onderwerp om eerst in het fokkersoverleg te bespreken. Irja bood aan om een lezing over dit onderwerp te doneren en daarvoor is de vereniging haar uiteraard zeer erkentelijk.

Marjoleine Roosendaal is door Irja aangezocht om op 24 november 2019 over beide bovenstaande onderwerpen een lezing te verzorgen en vragen te beantwoorden.

Naast de kleur en vachtvererving is er natuurlijk veel meer te vertellen als het gaat om het fokken van gezonde Weimaraners en hoe populatiegenetica ons daarbij kan helpen. Om die reden heeft het Bestuur dr. Jack Windig bereid gevonden om de populatie Weimaraners in ons land onder de loep te nemen en aan de hand van de uitkomsten van zijn onderzoek de vereniging verder op weg te helpen.

Op social media wordt de vraag wel gesteld hoe het nu staat met het maximaal aantal dekkingen voor de reu (voor korharen vier en langharen drie)? Duidelijk is dat een beperking van het aantal dekkingen een probaat middel is om te voorkomen dat (door een achteraf vastgestelde) erfelijke afwijking een te groot deel van de populatie daarmee behept zou worden. Maar klopt dat maximaal aantal dekkingen nog wel? Moet het omhoog, of juist omlaag?

Hoe zit het met een aandoening als epilepsie? Wat bij alle rassen in meer of mindere mate voorkomt, maar bij de Weimaraner ook zeker een punt van aandacht is. De mate waarin niet alleen bewezen dragers, maar ook verdachte dragers van het gen dat primaire epilepsie veroorzaakt uitgesloten van de fokkerij kunnen worden is sterk afhankelijk van de omvang van de genetische variatie binnen de populatie Weimaraners.

Kortom, ook Jack Windig zal ons een inspirerend betoog voor gaan schotelen waar eenieder die betrokken is bij de fokkerij van Weimaraners naar uit mag zien.

Niet alleen fokkers en dekreu-eigenaren die lid zijn van onze vereniging zijn natuurlijk van harte welkom; ook leden die (nog) niet betrokken zijn bij het fokken van Weimaraners worden uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. U steekt er in elk geval veel van op, zo luidt onze verwachting.

De sprekers

Marjoleine Roosendaal is wetenschapsjournalist en heeft zich gespecialiseerd in fokkerij en genetica. Zij geeft al jaren les en geeft haar cursussen, lezingen en workshops door het hele land. Zij is ook fokker, exposant en keurmeester en kent de kynologie dus van alle kanten. Door haar werk is ze nauw betrokken bij en adviseur voor diverse rassen.

 

dr. J.J. (Jack Windig) is als Quantitative Geneticist verbonden aan de Universiteit Wageningen, waarbij hij zich o.a. bezighoudt met populatiegenetica, inteelt en diversiteit bij rashonden en het fokken gericht op gezondheid en dierenwelzijn. Een van zijn sterke punten is, dat hij complexe genetische vraagstukken op een begrijpelijke wijze van een uitleg kan voorzien. Jack heeft samen met Kor Oldenbroek in opdracht van de Raad van Beheer en het Ministerie van LNV het boek “Het fokken van rashonden: omgaan met verwantschap en inteelt” geschreven dat op de site van de Raad van Beheer kan worden gedownload: (https://www.houdenvanhonden.nl/globalassets/rvb_hetfokkenvanrashonden_20121029_01.pdf ).
Zijn lezing zal gaan over aanverwantschap en inteelt waarbij hij zich zal richten op de populatie Weimaraners aan de hand van actueel onderzoek, waarvan de resultaten door hem op 24 november a.s. bekend zullen worden gemaakt.

Wilt u nu al meer weten over DNA onderzoek er wat daarmee mogelijk is, raadpleeg dan eens op de website van de Raad van Beheer: https://www.houdenvanhonden.nl/gezondheid-en-gedrag-van-je-hond/dna-onderzoek-bij-je-hond/

Gegevens

Datum:
24 november 2019
Tijd:
12:30 - 18:00
Evenement Categorie:

Locatie

Dorpshuis De Biezen
Bongerd 4
Hagenstein, 4124 AK Nederland
+ Google Maps