De Weimarse Staande Hond

 
 

Kampioenschapsclubmatch 13 mei 2018 te Heteren

De inschrijving voor onze jaarlijkse Kampioensclubmatch is  open. Locatie “Manege de Fruithof”, Dorpsstraat 1 te Heteren.
 

Keurmeester alle reuen: de heer J.P. Achtergael
Keurmeester alle teven: mevrouw L. van Genechten
.

 

Inschrijven: via deze link naar het inschrijfformulier

 

Heeft u vragen of opmerkingen mail dan naar: clubmatch@weimaraners.nl .

 

Ook kunt u zich aanmelden voor de gedragstest welke voor iedereen openstaat.
De deelname is gemaximeerd op 25 honden, waarbij leden van de vereniging voorrang genieten. U hoort één week voor de KCM of u deel kunt nemen aan de gedragstest.
Betaling van de gedragstest (5 euro) doet u ter plekke.

 

Wij hopen op een geweldige opkomst !

 

De gedragstest

De Weimaraner is een veelzijdige, gemakkelijk af te richten, karaktervaste en gepassioneerde jachtgebruikshond, die systematisch en volhardend zoekt, echter niet overdreven
temperamentvol. Rooftuig- en wildscherp, waakzaam, maar niet agressief. Als diskwalificerende fouten noemt de rasstandaard een bovenmatige agressiviteit tegen andere honden of mensen, overmatige angstigheid dan wel andere duidelijke tekenen van
gedragsstoornissen. Het doel van deze test is om vast te stellen dat deze gedragsstoornissen bij de hond afwezig zijn.

Tijdens de clubmatch kunt u het gedrag van uw Weimaraner laten testen. Voor deze gedragstest is het wenselijk dat u zich van te voren inschrijft. De kosten bedragen nu € 5,00 per hond.

Vroeger was er een test naar Duits voorbeeld waarbij de zogenaamde ‘manscherpte’ van de Weimaraner werd getest. Bij die test werd door een pakwerker de voorjager met een stok bedreigd om een reactie van de hond uit te lokken. Inmiddels doen wij deze test waarbij de verdedigingsdrang werd beoordeeld al een aantal jaren niet meer. Ook in andere landen wordt het karakter van de Weimaraner op een meer uitgebreide manier getest. Dat is bij ons nu de gedragstest geworden. De spelregels zijn opgenomen in ons proevenreglement op pagina 16 en volgende.

Ee gedragstest is niet verplicht wanneer u met uw Weimaraner zou willen gaan fokken. Ook op andere manieren kan vastgesteld worden dat uw hond qua gedrag niet ongeschikt is (jachthonden-proeven, gedrag- en gehoorzaamheidsdiploma’s enz). Het voordeel van de gedragstest is wel dat u er niet voor hoeft te trainen en geen lessen hoeft te volgen. U weet in een keer hoe het zit met het gedrag van uw Weimaraner.

De beoordeling vindt plaats door twee verenigingskeurmeesters en één gedragsdeskundige. Één van de keurmeesters bevindt zich in de directe nabijheid van de voorjager en de twee andere keurmeesters beoordelen de hond op enige afstand.

Er zijn twee testonderdelen die één geheel vormen en op achtereenvolgens uitgevoerd worden.
1. Onderdeel met wild waarbij de hond wordt geprikkeld
2. Onderdeel in de cirkel

De vereniging zorgt voor het stuk wild. Wel is het belangrijk dat u zelf een eigen (wild)tas meeneemt, die de hond kent, om daar het wild in te doen. Daarnaast is het wenselijk om een kledingstuk van u (bijvoorbeeld een jas) bij te tas te leggen. Het is toegestaan om de hond het wild vooraf te laten apporteren. Apporteert uw hond geen wild, maar wel dummy’s neem dan zijn dummy (of speeltje mee) om bij de hond achter te laten bij testonderdeel 1.

Verder zorgt de vereniging voor een scherm of zo iets dergelijks zodat u zich daarachter uit het zicht van de hond kunt verbergen.

Het is niet de bedoeling dat u tijdens de uitvoering van de beide testonderdelen het gedrag van de hond beïnvloedt door hem met brokjes e.d. te belonen of naar u toe te lokken. Het meest zuivere resultaat wordt bereikt wanneer de hond niet onder appèl staat en zijn gedrag niet door zijn baas wordt beïnvloed.